Acar Buah Bulan Madu |
Bahan-bahannya.
200 gm Jeruk Buah Kana Merah
200 gm Jeruk Buah Kana Hijau
200 gm Jeruk Buah Mangga
200 gm Jeruk Buah Aprikot
200 gm Jeruk Buah Limau Kasturi
200 gm Jeruk Buah Melaka
200 gm Jeruk Cermai
200 gm Buah Nanas kering
200 gm Buah Prun
200 gm Buah Kurma
20 Ulas Bawang Merah di belah dua
20 Ulas Bawang Putih di belah dua
1/2 Cawan Madu Lebah
1/2 Cawan Gula
1/2 Cawan Cili Boh
Garam secukup rasa
Biji Bijan secukupnya
1 Cawan Minyak Masak
Bahan yg digiling halus:
10 Ulas Bawang Merah
10 Ulas Bawang Putih
1 Inci Halia
Cara Memasaknya:
1. Panaskan anggaran secawan minyak masak dan tumiskan bahan yg telah digiling hingga kekuningan.
Kemudian Masukkan cili boh, madu lebah dan gula serta sedikit garam secukup rasa.
2. Setelah itu masukkan bawang merah dan bawang putih yang di potong dua tadi dan kacau.
Kemudian masukkan buah-buah jeruk tadi, kacau hingga pekat dan diangkat.
No comments:
Post a Comment